Revizuirea Constitutiei

Revizuirea Constituţiei este un demers început de Preşedintele Traian Băsescu în urma validării referendumului din 2009, la care cetăţenii prezenţi la vot au decis cu o majoritate covârşitoare de apoximativ 80% că doresc un parlament unicameral si format din maximum 300 de parlamentari.

Discuţiile pe tema revizuirii constituţiei au fost demarate în timpul Guvernului Boc, continuat de Guvernul Ungureanu, amânat de Guvernul Ponta până după alegerile parlamentare din decembrie 2012, dar inclus în programul de guvernare.

Componenţa Comisiei de revizuire a constituţiei a stârnit nemulţumiri în rândul societăţii civile, nu numai a opoziţiei politice. Crin Antonescu, fără niciun fel de studii în drept constituţional şi-a alocat dreptul de părinte al constituţiei cum în 1990 Antonie Iorgovan o făcea.

Cu fiecare şedinţă a acestei comisii, au apărut mai multe nemulţumiri referitoare la noi prevederi pe care USL le doreşte incluse. Printre cele mai controversate aspecte sunt: introducere definiţiei familiei formată dintre un bărbat şi o femeie, interzicerea traseismului politic, cvorumul de 30% pentru validarea unui referendum, moţiunea constructivă ş.a.

Aspectele pe care opoziţia a insistat sunt aplicarea rezultatelor referendumului din 2009 şi introducerea plafonului de îndatorare publică de 60% şi deficitul bugetar de maxim 3% din PIB.

Ieri, Preşedintele Traian Băsescu a avut o conferinţă de presă în care a anunţat posibilitatea de convocare a unui nou referendum cu aceleaşi întrebări din 2009 în cazul în care comisia de revizuire nu înţelege sau refuză să pună în aplicare prevederile articolului 2 din Constituţia României. Astfel, USL nu ţine cont de suveranitatea poporului exercitată prin referendum.

Deşi conştientizează şi ei legalitatea afirmaţiilor Preşedintelui şi a unui eventual demers, USL preferă să se ascundă în spatele unei cortine a scandalului pe care doresc să îl evite. De fapt, frica lor este nemărginită., iar Preşedintele continuă să le provoace coşmaruri.

Soluţia este simplă: prevederile parlamentului unicameral şi cu 300 de parlamentari incluse în noul proiect de revizuire a constituţiei.

Vor alege USL-iştii calea cea mai uşoară, dar nespecifică lor: respectarea legii?!
Constitutia-Romaniei

Reclame

The URI to TrackBack this entry is: https://teodorabrabete.wordpress.com/2013/06/12/revizuirea-constitutiei/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: