Inca o zi de luni, inca o zi de galceava

Inca o saptamama care incepe cu acelasi subiect care ne umple ziarele si stirile politice: demiterea Presedintelui, acum in faza de repunere in functie a dlui Traian Basescu. Dupa ce CCR a adoptat Hotararea nr 6/21.08.2013 prin care constata desfasurarea referendmului in conditii de legalitate dar neindeplinirea conditiei de cvorum, urma ca aceasta sa fie citita in plenul Parlamentului si apoi publicata in Monitorul Oficial pentru a fii pusa in practica. Aceste lucruri s-au intamplat luni, 27.08 dar nu fara tergiversari.
In urma sedintei Birourilor reunite ale camerelor a fost stabilita sedinta la ora 15.00, numai ca aceasta a inceput la ora 17.00 si desi a durat citirea hotararii nu mai mult de 5 minute, a fost nevoie de 2 ore pentru a-i convinge pe parlamentarii USL sa participe la sedinta.
Prin acest gest USL nu-si respecta nici macar propria decizie, deoarece in Biroul Permanent al Camerelor sunt majoritari. Cum sa ne asteptam sa le respecte pe ale altora? Presedintele interimar PNL Bucuresti, Eugen Nicolaescu a declarat ca in ciuda dorintei liderilor Crin Antonescu si Victor Ponta de a se incheia acest demers, parlamentarii USL au decis in mod individual sa nu participe la sedinta. Ce sa intelegem? Ca cei 2 colideri USL nu mai au autoritate? Sau doar ca in continuare se practica discursul dublu? Sa fie oare o simpla coincidenta lipsa celor doi din tara in aceasta zi? Premierul Victor Ponta este absent motivat, fiind la intalnirea Internationalei Socialiste ca lider de partid, dar Presedintele Interimar Crin Antonescu nu si-a putut reprograma vacanta?
Oricare ar fi raspunsul adevarat la aceste intrebari, un lucru este clar: am asistat in acele doua ore de amanari a sedintei la incercari disperate de continuare a luptei politice impotriva Presedintelui Traian Basescu. Reamintesc ca de 4 luni de zile, USL are toate parghiile necesare guvernarii si cu toate acestea intarzie sa se ocupe de aceasta, fiind preocupati de uneltirea unor planuri de distrugere a regimului Basescu. Care regim?
Trecand peste, din diverse considerente, dupa 2 ore de declaratii halucinante, sms-uri de mobilizare, in sala se regaseau 238 de parlamentari pentru a asigura cvorumul necesar desfasurarii sedintei. Senatorul Ioan Ghise a tinut neaparat sa adauge pe ordinea de zi a doua propuneri: de amanare cu 2 zile a dezbaterii pentru ca CCR sa aiba timp sa intocmeasca raportul conform Art. 45 alin 1 din legea referendumului, dezbaterea la comisiile juridice a celor 2 proiecte de hotarare depuse la Presedintii Camerelor. Dar colegii sai penelisti nu au fost in sala ca sa ii voteze propunerile.
Apoi dupa 5 minute se termina sedinta pentru ca formalitatea de citire a hotararii a durat foarte putin. Seara la ora 22.00 era publicata in Monitorul Oficial. Presedintele Traian Basescu s-a intors astazi la Palatul Cotroceni.
Interesant a fost de vazut pe timpul zilei o ruptura intre principalele 2 partide aflata la guvernare: pe de-o parte un PNL disperat, slabit, ascuns in spatele unui lider care nu putea accepta cum i se destrama visul de o viata si un PSD mai impaciuitor, nu neaparat din motive interne. I-am avut in prim plan pe senatorul GHISE si pe senatorul ZGONEA si s-a vazut clar o diferenta de discurs. Interesant de vazut cum va rezista aceasta uniune social liberala in conditiile in care singurul lucru care ii uneste este setea de putere.
Pe de alta parte, se poate naste o discutie despre eforturile viabile sau in zadar ale dreptei de a se reuni. Dar asta cand se va anunta oficial acest lucru!

Reclame

The URI to TrackBack this entry is: https://teodorabrabete.wordpress.com/2012/08/28/inca-o-zi-de-luni-inca-o-zi-de-galceava/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: