Puci parlamentar

Nu as fi crezut vreodata ca o sa asist la un puci parlamentar despre care doar citisem in cartile de istorie. Recapitulez ce s-a intamplat in ultimele zile pentru ca timpul imi permite: pe 3 iulie era convocata o sedinta extraordinara a camerelor reunite cu usile inchise, la care Primul Ministru Victor Ponta trebuia sa tina un discurs in care sa prezinte activitatea delegatiei Romaniei la Consiliul European.
Numai ca surpriza mare: Avocatul Poporului Gheorghe Iancu a fost acuzat de incalcari grave ale constitutiei care insa nu au fost exemplificate. Miza acestei inlocuiri? Avocatul Poporului este singurul care poate sesiza CCR privind exceptia de neconstituionalitate a ordonantelor de urgenta ale Guvernului. Numirea lui Valer Dorneanu, fost parlamentar al PSD, pe poziția de șef interimar al instituţiei Avocatului Poporului încalcă în mod flagrant reglementările legislative în vigoare. Legea de organizare și funcţionare a Avocatului Poporului prevede că interimatul acestei funcţii nu există. „Mandatul Avocatului Poporului durează până la depunerea jurământului de către noul Avocat al Poporului”, spune actul normativ.
Pe ordinea de zi este propusa revocarea din functie a celor 2 presedinti ai camerelor, desi in Regulamentul Camerelor se specifica negru pe alb ca doar grupul parlamentar care a facut numirea in functie poate propune revocarea. Numai ca nu a contat acest lucru pentru majoritatea USL-ista din Parlament, astfel ca la ora 17.00 era convocata o noua sedinta extraordinara in care au fost revocati din functii Vasile Blaga si Roberta Anastase si inlocuiti cu Crin Antonescu si Valeriu Zgonea.
Si ca sa vezi, ziua urmatoare apare ordonanta de urgenta a Guvernului privind restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale, desi articolul 115 din Constituţie precizează că ordonanţele de urgenţă „nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului”.
Miza era bineinteles ca avizul CCR sa nu mai fie obligatoriu in cazul suspendarii Presedintelui Romaniei. În acest mod, judecătorilor le-a fost luat dreptul legal de a se pronunța asupra constituționalității hotărârilor Parlamentului.De menționat că, la un moment dat, PSD a fost cel care a introdus dreptul CCR de a da un aviz pe suspendare obligatoriu pentru Parlament. Amendamentul a fost depus de Dan Șova (PSD).
Tot prin ordonanţă de urgenţă a fost modificată şi Legea Referendumului, astfel încât suspendarea și demiterea președintelui Traian Băsescu și fie mult mai simplu de realizat.Guvernul a stabilit că, de acum încolo, referendumul nu mai poate fi invalidat dacă la urne se prezintă mai puțin de jumătate plus unu din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale.Mai mult, demiterea șefului statului poate fi făcută cu jumătate plus unu din numărul voturilor exprimate în cadrul referendumului. Până acum era necesar un număr de voturi pro-demitere egal cu jumătate plus unu din numărul total de alegători înscriși pe listele electorale.
Pe 5 iulie a fost citita cererea de suspendare a Presedintelui Romaniei Traian Basescu.
Avizul Curtii Constitutionale a venit a doua zi si a fost interpretat de fiecare cum a vrut. Clar este ca din cele 7 puncte invocate de parlamentarii USL ca argumente solide pentru suspendarea Presedintelui, niciunul nu se incadreaza in categoria de fapte grave care contravin Constitutiei, insa la 2 puncte CCR a specificat ca nu si-a exercitat atributiile in masura potrivita, si pentru ca nu au dat un aviz negativ sau pozitiv s-a creat o stare de confuzie.
Pe 6 iulie, in sedinta extraordinara de plen a celor 2 camere era dezbatuta si votata cu 256 de voturi pentru.
Si acum ma intre: oare am invata ceva din aceasta poveste? sau a fost prea lung ca sa citim pana la capat?
Dragi cetateni ai statului suvernal roman, am asistat la un precedent juridic care daca nu este sanctionat ne va transforma intr-o republica parlamentara, in care un Presedinte ales cu 5 milioane de voturi va putea fi oricand demis de o majoritate formata din parlamentari alesi cu cateva mii de voturi in colegiile lor, care vor lua decizii doar pe linie de partid! Si acum va intreb, unde mai sunt principiile statului de drept, principiul separarii puterilor in stat, al controlului constitutionalitatii?

Reclame

The URI to TrackBack this entry is: https://teodorabrabete.wordpress.com/2012/07/09/puci-parlamentar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: