Au fost odata…alegeri

Si ce ramane in spate?
Este o intrebare la care imi propun sa raspund, chinuindu-ma sa fiu obiectiva. Este insa greu…S-au scris multe articole, s-au dat invocat date statistice concrete care arata o realitate dura, o schimbare a hartii politice din Romania, dar partea umana unde se regaseste?
Desi, diferenta aratata la tv si in atribuirea mandatelor este semnificativ de mare intre USL si PDL, pe date s-a demonstrat ca PDL nu a pierdut in mod catastrofal aceste alegeri, pentru ca in 2008, la locale, s-au inregistrat 2.239.440 de voturi, iar acum, in 2012 – PDL a adunat 2.209.167, diferenta fiind de doar 30.000 de voturi. In consecinta, PDL are un nucleu stabil care, in ciuda crizei si a plecarii oportunistilor, a ramas cam acelasi. Modul in care s-au concentrat aceste voturi si faptul ca USL grupeaza 3 partide a facut diferenta in ceea ce priveste alocarea manadatelor de primari si presedinti ai consiliilor judetene. Dar a fost totusi un esec pe care cineva trebuia sa si-l asume, iar ca o echipa unitara si l-au asumat toti. Vom vedea daca pana la capat, pentru ca in momentul de fata niciunul dintre cei care nu au castigat nu ar trebui sa comenteze la adresa celor care au reusit sa obtina rezultate onorabile, din respect fata de munca colegilor de partid. Astfel ca se va organiza o conventie nationala, ne vom preocupa sa fim votati in interiorul partidului, in loc sa ne preocupe sa micsoram diferenta la alegerile parlamentare. Si ce ramane in urma? O dominatie a USL, rosie de fapt, pe care cetatenii o vor regreta mai incolo. De altfel, deja se vad semnele dictaturii de tip comunist pe care o impun prin intermediul Guvernului Ponta si al unei majorittati formate cu ajutorul unor politicieni fara scrupule.
Consider, si am mai spus asta si cu alte ocazii, ca marea greseala a partidelor romanesti o reprezinta politica de cadre. Se presupune ca partidele sustin politici, promoveaza valori si oameni politici pregatiti pentru asumarea unei functii publice in interesul cetateanului.
Revin la alegerile locale care tocmai ce s-au incheiat, si spun asta pentru ca abia acum s-a facut validarea candidatilor, un aspect important pentru ca in ciuda sistemului pe liste inchise pe care noi il folosim, listele sufera modificari.
Si unde sunt tinerii in toata aceasta poveste post-electorala? Probabil ca unde au fost si inainte, adica doar la actiuni, nu si la functii. Politica nu o sa se schimbe niciodata daca nu vor fi promovati tineri crescuti de partide care sa aiba o alta viziune si un alt mod de a face lucrurile. Nu vom putea avea un altfel de electorat, mai responsabil si cu o cultura politica, daca taiem aripile celor tineri.
Imi doresc sincer ca in mandatele oferite de cetateni prin votul direct sa fie investiti oameni care chiar sa le merite. Daca acest lucru nu se intampla, atunci va fi o greseala care va avea si alte efecte si pe care va trebui sa ni le asumam in viitorul apropiat, si atunci ne vom intreba din nou: de ce nu am castigat? Sau vom cauta alte scuze…
Si cel mai important lucru care ramane in urma dupa aceste alegeri: tinerii activi, pasionati si daruiti acestui partid!

Reclame
Published in: on 18 iunie 2012 at 12:00  Lasă un comentariu  
Tags: ,

The URI to TrackBack this entry is: https://teodorabrabete.wordpress.com/2012/06/18/au-fost-odata-alegeri/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: